

1st NATIONAL SCIENTISTS ROUND TABLE CONFERENCE 2024 FOR VIKSIT BHARAT 2047 (NSRTC)

Theme 8: Science, Scientific Temper and Spirituality

Raghunath A. Mashelkar, Prof. Dr. Vishwanath D. Karad, Vijay P. Bhatkar

Walk through

Science and spirituality, often seen as distinct realms, come together to create a holistic understanding of our world. At the core of this journey is the role of Scientific Temper in building Bharat@100, guiding us towards a future marked by knowledge, wisdom, and unity.

The Scientific Method and Philosophy intersect with Spirituality, providing a framework for inquiry and understanding that transcends boundaries. Through the lens of neuroscience, we explore the biological underpinnings of spiritual experiences, unlocking the mysteries of the brain, mind, and consciousness.

Spiritual Practices play a crucial role in promoting holistic wellbeing, integrating body, mind, and spirit. Today, we delve into these interconnected fields, aiming to inspire, engage, and challenge each other, forging a path towards a harmonious and enlightened future.

Did you know that meditation can physically change the structure of the brain? Or that scientific temper has been a cornerstone of India's journey towards innovation and development? These insights highlight the profound connection between science and spirituality.

Throughout this session, we will explore key takeaways and objectives: the role of scientific temper in shaping Bharat@100, the synergy between scientific methods and spiritual philosophies, the neuroscience of spirituality, understanding the relationship between brain, mind, and consciousness, and the impact of spiritual practices on holistic wellbeing.

Let's explore the profound connection between Science, Scientific Temper, and Spirituality at NSRTC 2024!























1st NATIONAL SCIENTISTS ROUND TABLE CONFERENCE 2024

FOR VIKSIT BHARAT 2047

(NSRTC)

Proposed Minute to Minute Program for Theme 8: Science, Scientific Temper and Spirituality

Day	Sunday, 21st J	luly 2024	Hall No. 04		
Venue	Hotel Tip To	p International	Hall Name Vijay Bhatkar Hall		
Time	Duration	Description			
8:00	60 min	Tea and Snacks	Tea and Snacks		
9:00	01 min	Dignitaries to be seate	Dignitaries to be seated at the venue		
9:01	o3 min		Welcome to the Panel Members by the Anchor: Prof. Milind Patre , Associate Dean, Department of Peace Studies, MIT-WPU		
9:04	o3 min		Felicitation of the Dignitaries by Dr. Priyankar Upadhyaya , Distinguished Professor & Senior Advisor, MIT-WPU		
9:07	o3 min	Playing the Theme Filr	Playing the Theme Film-by IT Team		
9:10	25 min	Plenary Talk- Dr. Vijay	Plenary Talk- Dr. Vijay Bhatkar , Padma Bhushan, Founder Director, C-DAC		
9:35	25 min	Plenary Talk- Dr. Bhus Pune	Plenary Talk- Dr. Bhushan Patwardhan , Former Vice Chairman, UGC SPPU, Pune		
		Q & A session / Quiz / Scientific Film			
10:00	20 min	_	Invited Talk- Dr. Bhag Chand Chauhan , Dept. of Physics & Astronomical Science, CUHP, Dharamshala		
10:20	20 min		Invited Talk- Dr. Deepak Ranade , Consultant Neurosurgeon, Author, Speaking Tree, TOI Pune		
10:40	20 min		Invited Talk- Dr. Gautam Ailani , Executive Committee Member of World Pranic Healing Foundation India.		
11:00	10 min	Q & A session / Quiz /	Q & A session / Quiz / Scientific Film		
11:10	15 min	NETWORKING ACTIVI	NETWORKING ACTIVITY / TEA & SNACKS		
11:25	20 min		Kapley, Chief Scientist, Chair- Sustainable ses, CSIR NEERI, Nagpur		
11:45	20 min		Invited Talk - Prof. Dr. Ramakrishna G. Bhat , Professor, Department of Chemistry, IISER Pune		
12:05	20 min	Invited Talk - Dr. Priya	Invited Talk - Dr. Priyambrata Vembar		
12:25	10 min	Q & A session / Quiz /	Q & A session / Quiz / Scientific Film		
12:35	20 min	-	Plenary Talk - Revered Prof. Dr. Vishwanath D. Karad , Founder President, MIT-WPU, Creator- World Peace Dome, Pune		
12:55	o5 min	• Expression of Gratit	• Expression of Gratitude-by Dr. Bhagwat Biradi , Program Director, Dept. of		























1st NATIONAL SCIENTISTS ROUND TABLE CONFERENCE 2024

FOR VIKSIT BHARAT 2047

(NSRTC)

	Peace Studies, MIT-WPU • Group Photograph-Coordinated by Prof. Manasvi Patil • Video Byte of the Scientists-Coordinated by Prof. Dr. Malhari Kulkarni	
1:00-2:00 PM	LUNCH & Visit to Science Expo (coordinated by Dr. Ganesh Borikar), Poster Presentation (coordinated by Dr. Devkumar Thapa and Dr. Soumava Biswas)	
Rapporteur:		



















