

1st NATIONAL SCIENTISTS ROUND TABLE CONFERENCE 2024 FOR VIKSIT BHARAT 2047 (NSRTC)

Theme 5: Climate Change

Raghunath A. Mashelkar, Vijay P. Bhatkar, G.D. Yadav, Nagahanumaiah, D.K. Aswal

Walk through

Climate change is reshaping our world, but through innovation and collaboration, we can create a sustainable future. Our discussion today focuses on the dynamic theme of Digital Transformations, exploring how various advancements interlink to combat climate change.

Predictive technologies help us understand future scenarios, guiding us in making informed decisions. Rethinking resource use drives us towards a sustainable economy, while innovative mobility solutions aim to reduce our carbon footprint and enhance urban living.

Sustainable infrastructure, including energy-efficient buildings, plays a crucial role in lowering emissions and improving our living environments. Ensuring a fair transition to these new practices is essential for global inclusivity and equity.

Our goal today is to delve into these topics, understanding how they drive climate action and sustainability. We aim to inspire, engage, and challenge each other, pushing the boundaries of innovation.

Let's dive into the world of Climate Change at NSRTC 2024.























1st NATIONAL SCIENTISTS ROUND TABLE CONFERENCE 2024

(NSRTC)

Proposed Minute to Minute Program for Theme 5: Climate Change

FOR VIKSIT BHARAT 2047

Day	Saturday, 20 th .	July 2024	Hall No. 03		
Venue	Hotel Tip Top	International	Hall Name Jayant Narlikar Hall		
Time	Duration	Description			
8:00 AM	60 min	Tea and Snacks			
9:00	01 min	Dignitaries to be seated at the venue			
9:01	o3 min	Welcome to the Panel Members by the Anchor: Dr. Prasad Kulkarni			
9:04	o3 min	Felicitation of the Scientists-Dr. Sanjay Kamtekar			
9:07 AM	o3 min	Playing the Theme Film-by IT Team			
9:10	20 min (15+5)	Plenary Talk-Dr. Dinesh Kumar Aswal, BARC, Mumbai			
9:40	20 min	Plenary Talk-Prof. Dr. Shailendra Kumar Shukla, IIT BHU			
		Q&A session / Quiz / Scientific Film			
10:00	20 min	Plenary Talk-Prof. Dr. Ramesh Chandra, IIT Roorkee			
10:20	20 min	Plenary Talk-Dr. M R Nouni, MNRE			
10:40	20 min	Plenary Talk-Prof. Gopalan Raghavan, ARCI Chennai			
11:00	15 min (10+5)	Invited Talk-Dr. Vilas Tathavadkar, Hindalco, Belgaon			
		Q&A session / Quiz / Scientific Film			
11:15	20 min	Plenary Talk-Prof. Dr. D P Kothari, Former Director, IIT Delhi			
11:35	20 min	Plenary Talk-Prof. Jitendra Sangwai, IIT Madras			
11:55	20 min	Plenary Talk-Dr. Nagahanumaiah, Director, CMTI			
12:10	15 min	NETWORKING ACTIVITY / TEA & SNACKS			
12:25	15 min	Invited Talk-Dr. Sujata Chaklanobis, DSIR			
12:40	15 min	Invited Talk-Prof. Dr. A. Vadivel Murugan, Pondicherry University			
12:55	30 min	Round Table Panel Discussion on "Climate Modelling" & Interaction			
		Moderator: Prof. Dr. G.	D. Yadav		
		Panel Members: All above distinguished speakers and Industry Experts			
01:20	o5 min	• Expression of Gratitude by Prof. Dr. Sarita Zele			
		•	ordinated by Prof. Dr. Prasanta Ghosh		
			ntists-Coordinated by Prof. Dr. Prasad Kulkarni		
01:00-02:00 PM		LUNCH & Visit to Science Expo (Coordinated by Dr. Prasanta Ghosh), Poster			
		Presentation (Coordinated by Dr. Prasad Kulkarni)			
Rapporte	ır:				
- p p					























1st NATIONAL SCIENTISTS **ROUND TABLE CONFERENCE 2024**

FOR VIKSIT BHARAT 2047

(NSRTC)

Proposed Minute to Minute Program for

Theme 5: Climate Change

Day	Sunday, 21st July	2024	Hall No.			
Venue	Hotel Tip Top Ir	nternational	Hall Name	Jayant Narlikar Hall		
9:00 AM	01 min	Dignitaries to be seated at the venue				
9:01	o3 min	Welcome by the Anchor Prof. Dr. Rupakjyoti Borah				
9:04	o3 min	Felicitation of the Scientists-Dr. Bharat B. Kale				
9:07	o3 min	Playing the Theme Film-by IT Team				
9:10 PM	20 min (15+5)	Plenary Talk-Dr. Ilangovan SA, VSSC ISRO				
9:20	20 min	Plenary Talk-Dr. Pramod H Borse, ARCI				
		Q & A session / Quiz / Scientific Film				
9:40	20 min	Plenary Talk-Prof. Dr. Shekhar Mande, SPPU				
10:00 20 min Plenary Talk-Prof. Dr. Tata N Rao, IIT Hyderabad				Hyderabad		
		Q & A session / Quiz / Scientific Film				
10:20 PM	20 min	Plenary Talk-Prof. Dr. Yogesh Sharma, IIT Roorkee				
10:40	15 min	Invited Talk-Prof. Dr. Rafat Siddique, Thapar Institute, Patiala				
10:45	15 min	Invited Talk-Prof. Dr. Ambrish Singh, Nagaland University				
11:00	15 min	Invited Talk-Dr. Pankaj Poddar, NCL, Pune				
11:15	15 min	Invited Talk-Shri Amol Chaphekar				
11:30	10 min	NETWORKING ACTIVITY / TEA & SNACKS				
11:40	30 min	Round Table Panel Discussion on "Circular Economy" and "Green Building & Smart Mobility" & Interaction Moderator: Prof. Dr. G. D. Yadav and Prof. Dr. Shekhar Mande Panel Members: All above distinguished speakers and Industry Experts				
12:25	10 min	 Expression of Gratitude-by Prof. Dr. Prasad Kulkarni Group Photograph-Coordinated by Prof. Dr. Prasanta Ghosh Video Byte of the Scientists-Coordinated by Prof. Dr. Prasad Kulkarni 				
12:35	25 min	Poster Presentation (coordinated by Dr. Prasanta Kumar Ghosh and Dr. Prasad Kulkarni)				
01:00	60 min	Lunch at Hotel Tip Top International				
02:00-04:00 PM		VALEDICTORY				
Rapporteur:						



















