

1st NATIONAL SCIENTISTS ROUND TABLE CONFERENCE 2024 FOR VIKSIT BHARAT 2047 [NSRTC]

Theme 2: Biotechnology

Raghunath A. Mashelkar, Vijay P. Bhatkar, Bharat B. Kale

Walk through

Advanced materials are revolutionizing industries and technologies, driving innovation and sustainability. At the forefront are Nanomaterials, Nanohybrids, and Nanocomposites, offering extraordinary properties and applications.

Organic Electronics pave the way for flexible, lightweight, and cost-effective electronic devices. Inspired by nature, Bioinspired Materials and Biomimetic Designs mimic biological processes, leading to groundbreaking advancements.

Biodegradable and Sustainable Materials are crucial for reducing environmental impact, promoting a greener future. In Device Engineering, 3D Printing and other advanced techniques are transforming manufacturing, enabling rapid prototyping and complex designs.

Did you know that nanomaterials can make materials stronger and lighter? Or that 3D printing can reduce waste by up to 90%? These insights highlight the transformative potential of advanced materials and processing techniques.

Throughout this session, we will explore key takeaways and objectives: harnessing the unique properties of nanomaterials, advancing organic electronics, developing bioinspired materials, promoting biodegradable and sustainable solutions, and leveraging device engineering and 3D printing for innovative applications.

Let's dive into the world of Advanced Materials and Processing at NSRTC 2024.















Dr. Vishwanath Karad MIT WORLD PEACE UNIVERSITY | PUNE | BHARAT

1st NATIONAL SCIENTISTS ROUND TABLE CONFERENCE 2024 FOR VIKSIT BHARAT 2047 [NSRTC]

Proposed Minute to Minute Program Biotechnology Track

Day	Sunday, 21	ı st July 2024	Hall No. <mark>02</mark>
Venue	Hotel Tip T	op International	Hall Name Raghunath Mashelkar Hall
Time	Duration	Description	
8:00	60 min	Tea and Snacks	
9:00	01 min	Dignitaries to be seated at the venue	
9:01	01 min	Commencement of the program by the Anchor Dr. Mukul Godbole	
9:02	03 min	Welcome to the Panel Members by the Moderator: Prof. Anup Kale	
9:05	03 min	Felicitation of the Scientists- Prof. Dr. Milind Pande	
9:08	03 min	Playing the Theme Film-by IT Team	
9:10	30 min	Plenary Talk-Prof. Dr. B. Jayaram, SCFBio, IIT Delhi	
9:40	20 min	Invited Talk-Dr. Janaki Chintalapati, CDAC Bangalore	
10:00	20 min	Plenary Talk-Prof. Dr. Ashok Giri, Biochemical Div, NCL, Pune	
		Q&A session / Quiz / Scientific Film	
10:20	15 min	Invited Talk-Dr. Rajesh Singh, Gennova Biopharmaceuticals, Pune	
10:35	15 min	Invited Talk-Dr. S.K. Jana, Serum Institute of India, Pune	
10:50	10 min	NETWORKING ACTIVITY / TEA & SNACKS (10 min)	
11:00	20 min	Plenary Talk-Dr. Absar Ahmed, AMU, Aligarh	
11:20	20 min	Plenary Talk-Dr. Ashok Khandkar, Founder, Elute Inc, USA	
11:40	15 min	Invited Talk-Prof. Dr. Anima Nanda, Sathyabama Institute of Science and Technology, Chennai	
11:55	15 min	Invited Talk-Prof. Koustuv Dalal, Mid Sweden University, Sweden	
12:10	45 min	Round Table Panel Discussion on "Biotechnology for Viksit Bharat" & Interaction Session Chair: Dr. Shekhar Mande and Dr. Ashok Khandkar Panel Members: All above distinguished speakers and Industry Experts Coordinator: Dr. Manasi Mishra and Dr. Shraddha Kulkarni	
12:55	05 min	Vote of Thanks-Dr. Shilpa Chapadgoankar	
01:00 PM	05 min	Group Photograph (Coordinate Coordinate	rdination: Dr. Tejaswini Pachpor)
		• Video Byte of the Scienti	sts (Coordination: Dr. Rehan Deshmukh)
01:05-02:00 PM		LUNCH & Visit to Science E Presentation (Coordinatio	xpo (Coordination: Dr. Kaushik Bhattacharya), Poster n: Dr. Neha Bokey)



INITIATED BY



(A)

31240



1st NATIONAL SCIENTISTS ROUND TABLE CONFERENCE 2024 (NSRTC) FOR VIKSIT BHARAT 2047

Rapporteur:



TIN









SUPPORTED BY





