# 1<sup>st</sup> NATIONAL SCIENTISTS ROUND TABLE CONFERENCE 2024 FOR VIKSIT BHARAT 2047 (NSRTC)

#### Theme 1: Artificial Intelligence

Dr. Vishwanath Karad MIT WORLD PEACE UNIVERSITY | PUNE | BHARAT

Raghunath A. Mashelkar, Vijay P. Bhatkar, Jay P. Gore, Sasikumar M.

#### Walk through

Artificial Intelligence is revolutionizing our world, offering unprecedented opportunities and challenges. Central to this transformation are Ethical AI Frameworks, Regulations, and Governance, ensuring that AI development aligns with our values and principles.

Al for Social Good and Sustainability harnesses the power of Al to address pressing global issues, from climate change to social inequality. In the realm of healthcare, Al is making affordable and effective medical solutions more accessible to everyone.

The future of jobs is being reshaped by AI, creating new opportunities while demanding new skills and adaptability. Meanwhile, Generative AI and IPR Laws navigate the complex landscape of intellectual property, creativity, and innovation.

Did you know that AI can predict disease outbreaks with remarkable accuracy? Or that AI-driven automation could create millions of new jobs by 2030? These insights showcase the profound impact of AI on our society.

Throughout this session, we will explore key takeaways and objectives: establishing robust ethical AI frameworks, leveraging AI for social good and sustainability, integrating AI in affordable healthcare, understanding the future of jobs in an AI-driven world, and navigating the challenges of generative AI and IPR laws.

Let's dive into the transformative world of Artificial Intelligence at NSRTC. Thank you for being part of this groundbreaking journey!





NITIATED BY











## 1<sup>st</sup> NATIONAL SCIENTISTS ROUND TABLE CONFERENCE 2024 FOR VIKSIT BHARAT 2047 (NSRTC)

#### Proposed Minute to Minute Program for Theme 1: Artificial Intelligence

Dr. Vishwanath Karad MIT WORLD PEACE UNIVERSITY | PUNE | BHARAT

Day	Saturday, 2	o <sup>th</sup> July 2024	Hall No. 02	
Venue Hotel Tip To		op International	Hall Name Raghunath Mashelkar Hall	
Time	Duration	Description		
8:00 AM	60 min	Tea and Snacks		
9:00 AM	01 min	Dignitaries to be seated at the venue		
9:01 AM	03 min	Welcome to the Panel Members by the Anchor: Dr Jyoti Lele Moderator: Dr Anand J Kulkarni		
9:04 AM	03 min	Felicitation of the Dignitaries by Dr Sanjay Kamtekar		
9:07 AM	03 min	Playing the Theme Film-by IT Team		
9:10 AM	30 min	Plenary Talk - Dr Jay P Gore, Purdue University, USA		
9:40 AM	20 min	Invited Talk - Dr Sasikumar M, C-DAC Mumbai		
		Q & A session / Quiz / Scientific Film		
10:00 AM	30 min	Invited Talk - Dr Abhijit Mukherjee, IIT Kharagpur		
10:30 AM	20 min	Invited Talk - Dr K Palanikumar, SSRIT, Chennai		
10:50 AM	10 min	Invited Talk - Dr Pratap Sanap, Neilsoft, Pune		
11:00 AM	10 min	Invited Talk - Ms Priyanka Kasture, Age of Geeks, Pune		
11:10 AM	15 min	NETWORKING ACTIVITY / TEA & SNACKS		
11.25 PM	20 min	Invited Talk - Dr Vivek Kumar Singh, University of Delhi		
11:45 AM	20 min	Invited Talk - Dr Siba Kumar Udgata, University of Hyderabad		
12:05 AM	20 min	Invited Talk - Dr Akash Saxena, Central University, Haryana		
12:25 AM	45 min	Round Table Panel Discussion & Interaction on " <b>AI for Decision Making</b> " - Moderator: Dr Anand J Kulkarni <b>Panel Members:</b> Dr Jay Gore, Dr Sasikumar M, Dr Pratap Sanap, Ms Priyanka Kasture, Dr Abhijit Mukherjee, Dr K Palanikumar, Dr Anuradha Phadke and Industry Experts		
01:10 PM	05 min	<ul> <li>Expression of Gratitude and Vote of Thanks-by Dr Anand J Kulkarni</li> <li>Group Photograph-Coordinated by Prof. Vrushali Pagire</li> <li>Video Byte of the Scientists-Coordinated by Prof. Dr Ishaan R Kale</li> </ul>		
01:15 PM-2:00 PM		LUNCH & Visit to Science Expo (coordinated by Dr Monica Apte), Poster Presentation (coordinated by Dr Ishaan R Kale)		
Rapporteur:		Harsh Butala and Prachi	ti Kulkarni	





INITIATED BY









# 1<sup>st</sup> NATIONAL SCIENTISTS ROUND TABLE CONFERENCE 2024 FOR VIKSIT BHARAT 2047 (NSRTC)

### <u>Proposed Minute to Minute Program for</u> <u>Theme 1: Artificial Intelligence</u>

7:30 PM onwards Rapporteur:		Dinner at Hotel Tip Top International         Harsh Butala and Prachiti Kulkarni	
4:00 PM	10 min	<ul> <li>Expression of Gratitude-by Dr Anand J Kulkarni</li> <li>Group Photograph-Coordinated by Dr Apoorva Shastri</li> <li>Video Byte of the Scientists-Coordinated by Dr Ishaan R Kale</li> </ul>	
3:15 PM	45 min	Round Table Panel Discussion & Interaction on " <b>Ethical AI</b> " Moderator: Dr Anuradha Phadke Panel Members: Dr Vivek Kumar Singh, Dr Tanusri Saha, Dr Siba Kumar Udgata, Dr Akash Saxena, Dr Praveen C S, Mr Aishwarya Jagetia, Dr Anand J Kulkarni and Industry Experts	
3:00 PM	15 min	NETWORKING ACTIVITY/TEA & SNACKS	
2:40 PM	20 min	Invited Talk - Dr Praveen C S, CUST, Kochi	
2.10 PM	30 min	Plenary Talk - Dr Tanusri Saha, SN Bose NIBS, Kolkata	
2:07 PM	03 min	Playing the Theme Film-by IT Team	
2:04 PM	03 min	Felicitation of the Dignitaries by Dr Sanjay Kamtekar	
2:01 PM	03 min	Welcome to the Panel Members by the Anchor: Dr Monica Apte	
2:00 PM	01 min	Dignitaries to be seated at the venue	



INITIATED BY







